Υπηρεσίες

Vibram σε Υποδήματα Τρεξίματος

Παπούτσια για Τρέξιμο στο Βουνό: Κάνε τη Σωστή Επιλογή

Έχεις προγραμματίσει την επόμενη διαδρομή στο βουνό; Πριν φύγεις, βεβαιώσου ότι έχεις και το κατάλληλο ζευγάρι παπούτσια. Η επιλογή του σωστού παπουτσιού για τρέξιμο ή trekking στο βουνό είναι ένα θεμελιώδες βήμα για να φτάσεις όπου εσύ επιθυμείς. Προτού αποφασίσεις, θυμίσου : Δεν υπάρχει τέλειο παπούτσι για όλους, υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα σχεδιασμένα για διαφορετικές χρήσεις και διαδρομές. Το πιο σημαντικό επομένως είναι να επιλέξεις το κατάλληλο παπούτσι για τη χρήση που εσύ σκοπεύεις να κάνεις.

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά συχνά το σωστό βάρος δεν αποδίδεται σε αυτό το εργαλείο (επειδή είναι εργαλείο), αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το «σπίτι» των ποδιών μας, το οποίο μπορεί συχνά να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας εξαιρετικής εμπειρίας και ενός επίπονου ταξιδιού. Ας δούμε όμως τι πρέπει να κάνεις για να επιλέξεις το σωστό παπούτσι.

Τι πρέπει να ξέρεις για τα παπούτσια βουνού

Η πρώτη ιδέα που πρέπει να έχεις στο μυαλό είναι ότι η ομορφιά δεν είναι κατάλληλη παράμετρος για να καθοδηγήσει την επιλογή: Ας μην ξεχνάμε ότι είναι το παπούτσι για το βουνό είναι «τεχνικός εξοπλισμός» και επομένως αυτό που έχει σημασία δεν είναι η αισθητική αλλά η άνεση και η απόδοση.

Αν και η εμφάνιση κυριαρχεί στις περισσότερες επιλογές μας σήμερα, μην παρασυρθείς μόνο από την εξωτερική εμφάνιση γιατί είναι πολύ πιθανό να μετανιώσεις την ώρα και τη στιγμή που διάλεξες ένα ωραίο χρώμα ή ιδιαίτερο σχέδιο. Ειδικά όταν ένας εισβολέας (έντομο, πετραδάκια, αγκάθια, νερό κλπ) βρεθεί μέσα στο πόδι σου καθώς τρέχεις.

Είναι επομένως σκόπιμο σε αυτήν τη φάση να θυμάσαι ορισμένους σημαντικούς κανόνες, ειδικά αν σκοπεύεις να επισκεφτείς τα βουνά πολλές φορές μέσα στον χρόνο.

Βασικά αν το τρέξιμο ή το trekking στο βουνό δεν είναι ευκαιριακή επιλογή θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον δύο ζευγάρια παπούτσια στον εξοπλισμό σου. Συγκεκριμένα:

  • Ένα βαρύτερο, πιο άκαμπτο με καλό επίδεσμο για τους αστραγάλους, με εξαιρετική θερμομόνωση, κατάλληλο για υγρά και κρύα κλίματα, για χειμερινή πεζοπορία στο χιόνι και, ίσως, αν θελήσεις να χρησιμοποιήσεις και χιονοπέδιλα.
  • Ένα για εκδρομές σε ζεστά κλίματα, ελαφρύ και με αρκετούς πόρους για να αναπνέει, το οποίο εγγυάται εξαιρετική κινητικότητα και ελευθερία κινήσεων, χάρη και σε χαμηλότερη δομή, υπό την προϋπόθεση ότι η σόλα έχει τις προδιαγραφές ώστε να αντέχει στα βραχώδη και σκληρά εδάφη.

Επίσης, μην επηρεάζεσαι από τις εμπειρίες άλλων σε σχέση με συγκεκριμένα μοντέλα. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, δεν υπάρχει καλύτερο παπούτσι για όλους και επομένως απόφυγε ένα και μόνο παράδειγμα καλής απόδοσης. Οι γνώμες των άλλων είναι βεβαίως πάντα ευπρόσδεκτες αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να πας απευθείας σε ειδικό κατάστημα για να δοκιμάσεις διαφορετικά μοντέλα και να βρεις αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι.

Προετοιμάσου σωστά για το «τεστ παπουτσιών»

Από όσα αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής αντιλαμβάνεσαι ότι η επιλογή που θα κάνεις για τα παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό πρέπει να ξεκινά από το είδος των μονοπατιών που θα ακολουθήσεις καθώς και από  το κλίμα που θα συναντήσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Από τη στιγμή επομένως που ξέρεις που θα… πατήσεις και μέχρι πού θέλεις να φτάσεις, μπορείς να πας σε ένα καλά εφοδιασμένο κατάστημα , κατά προτίμηση το απόγευμα, όταν το πόδι σου έχει ήδη κάνει αρκετές κινήσεις και έχει κατά κάποιο τρόπο πρηστεί ώστε να ανταποκριθείς καλύτερα στο «τεστ παπουτσιών».

Τώρα μπορείς να επιλέξεις όσα παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό ταιριάζουν στις προδιαγραφές σου και να τα δοκιμάσεις όλα!

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς το τεστ παπουτσιών πρέπει να γίνει σωστά: Λίγα δευτερόλεπτα κατά τα οποία παραμένει κανείς καθισμένος κοιτάζοντας το πώς εφαρμόζει το υπόδημα στο πόδι δεν είναι αρκετά. Πρέπει να σηκωθείς, να περπατήσεις λίγα λεπτά, να προσπαθήσεις να κάνεις διάφορες κινήσεις και να μετακινήσεις το πόδι μέσα, ώστε να αξιολογήσεις την άνεση. Μερικά καταστήματα μάλιστα παρέχουν «περιοχές δοκιμών» με χαλίκι, πέτρες, κορμούς για να περπατήσεις πάνω σε αυτά και να τσεκάρεις καλύτερα την απόδοση των παπουτσιών. Όταν θα φτάσεις σε αυτό το σημείο, και πάλι θυμίσου : Ένα παπούτσι κατάλληλο για το πόδι, δεν εμποδίζει την κίνηση των ποδιών, κρατά τη φτέρνα στη θέση της, αποφεύγοντας τις ανοδικές ή πλευρικές κινήσεις ενώ το πέλμα του ποδιού πρέπει να είναι σταθερό αλλά όχι συμπιεσμένο. Εν τέλει, η συνολική αίσθηση πρέπει να προσφέρει ευεξία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και θεμελιώδεις κανόνες

Σίγουρα το «άγγιγμα» είναι μια ουσιαστική πτυχή για να κάνεις την επιλογή του καλύτερου παπουτσιού, αλλά πριν από την αγορά είναι απαραίτητο να ελέγξεις ορισμένα τεχνικά στοιχεία, τα οποία ανταποκρίνονται σε ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες που πρέπει να τηρεί κάθε καλό παπούτσι για τρέξιμο στο βουνό:

  • Άνεση
  • Αναπνοή και στεγανότητα
  • Ελαφρότητα
  • Απόδοση

Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις στα υλικά με τα οποία παράγονται τα παπούτσια για τρέξιμο και trekking στο βουνό, η άνεση και η ελαφρότητα συμβαδίζουν τώρα με εξαιρετική απόδοση, προσφέροντας στους λάτρεις των σπορ στο βουνό εξαιρετική προσαρμογή στο πόδι, όπως ένα βελούδινο γάντι, χωρίς να μειώνεται η ανθεκτικότητα, η στεγανότητα και η αναπνοή.

Ένα πολύ σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό, το οποίο επηρεάζει και τους τέσσερις από τους παραπάνω θεμελιώδεις κανόνες είναι η σόλα. Η εξέλιξη στις τεχνικές κατασκευής της σόλας και της μεσαίας σόλας (βλέπε σόλα Vibram) εγγυάται ελάχιστη έως μηδενική στρέψη, εξαιρετική πλευρική πρόσφυση ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες στήριξης, μοναδική ικανότητα απορρόφησης πίεσης, κραδασμών και τραχύτητας του εδάφους. Επίσης, η εξέλιξη στις σόλες σημαίνει βέλτιστη πρόσφυση ακόμα και σε βρεγμένο και ολισθηρό έδαφος.

Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να προσέξεις είναι η εξωτερική επένδυση. Και στην περίπτωση αυτή, δεν μπορείς να παραβλέψεις τη μεμβράνη Gore-Tex , μία από τις κύριες καινοτομίες στον τομέα της πεζοπορίας και των παπουτσιών για τρέξιμο και trekking στο βουνό.

Τα παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό που κατασκευάζονται με αυτήν τη μεμβράνη έχουν τα πλέον βελτιωμένα χαρακτηριστικά, τα οποία σέβονται και τους τέσσερις θεμελιώδεις κανόνες των καλών υποδημάτων. Συγκεκριμένα: Τα παπούτσια με μεμβράνη Gore-Tex είναι απόλυτα αδιάβροχα και στεγανά αλλά ταυτόχρονα αναπνέουν – πολύ σημαντικό στοιχείο για την αποφυγή της ενοχλητικής εφίδρωσης του ποδιού. Γι’ αυτό εξάλλου και η χρήση του υλικού αυτού χρησιμοποιείται και σε άλλα είδη ειδικής χρήσης, όπως μπουφάν, παντελόνια εργασίας, σακίδια κλπ.

Και μην ξεχνάς: Η αλλαγή της σόλας μόνο στους ειδικούς

Όπως προαναφέρθηκε η σόλα είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό για την απόδοσή σου στο βουνό. Ανάλογα τη χρήση φυσικά θα έρθει και η ώρα της φθοράς, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αγχώνει. Είτε λόγω της χρήσης είτε λόγω παλαιότητας, μπορείς να αλλάξεις ανά πάσα στιγμή τη σόλα Vibram των παπουτσιών σου. Όμως, προσοχή. Όπως θα επιλέξεις το ζευγάρι παπουτσιών σου για τρέξιμο στο βουνό έτσι πρέπει να διαλέξεις και τον κατάλληλο τεχνικό για την αλλαγή της σόλας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξεις έναν τεχνικό που να έχει πιστοποίηση αλλαγής σόλας Vibram. Με τη σειρά του αυτό μεταφράζεται σε εγγύηση τόσο της αυθεντικότητας του υλικού όσο και της σωστής αλλαγής αφού η όλη διαδικασία απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση αλλά και συγκεκριμένα εργαλεία.

Αν βρίσκεσαι στην περιοχή της Κορινθίας η τύχη είναι με το μέρος σου, αφού στο κέντρο της Κορίνθου θα βρεις το Doyens Club όπου το άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό θα αναλάβει την αλλαγή της σόλας Vibram φροντίζοντας παράλληλα για τη βελτίωση της εμφάνισης όλου του παπουτσιού. Ακόμη όμως και αν ζεις σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, το Doyens Club αναλαμβάνει να παραλάβει, να διορθώσει και να σου αποστείλει και πάλι τα παπούτσια για το βουνό, ανανεωμένα και έτοιμα για νέες εξορμήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τους ειδικούς της σόλας και του παπουτσιού

τηλεφωνικά στο 274 111 0380 & 6947 077333

με e-mail: bedoyen@thedoyensclub.gr