Πάτοι Παπουτσιών - Οδηγός 2021 The Doyens Club

Ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για την σωστή λειτουργιά τους σώματος  και ταυτόχρονα απαραίτητο αξεσουάρ των υποδημάτων μας είναι οι πάτοι παπουτσιών. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει τα ορθοπεδικά προβλήματα που δημιουργούνται όταν οι πάτοι είναι κακής ποιότητας ή ακατάλληλοι για τις ανάγκες μας. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ποιότητα των υλικών, από τα οποία είναι κατασκευασμένοι, γιατί επηρεάζουν άμεσα το δέρμα μας. Μέσω αυτού του οδηγού θα είστε σε θέση να γνωρίζετε ποια είναι η σωστή επιλογή.

Δερματινοι Πάτοι Παπουτσιών

Δερμάτινοι πάτοι παπουτσιών

 

Οι δερμάτινοι πάτοι αποτελούν την βάση στους πάτους παπουτσιών. Έχουν την μεγαλύτερη ποικιλία από άποψη μεγέθους και ανατομίας. Αποτελούν ιδανική λύση, επειδή τα πόδια μας έρχονται σε επαφή με ένα φυσικό υλικό όπως είναι το δέρμα.

·  Επίπεδοι πάτοι από δέρμα και φελλό. Κατασκευάζονται από μη-συνθετικά υλικά και είναι πολύ καλοί στην απορρόφηση του ιδρώτα. Ο χώρος που καταλαμβάνουν είναι σχεδόν μηδενικός, ως εκ τούτου δεν θα μας στενεύουν τα παπούτσια με την χρήση τους. Ενίοτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάνω από τους ήδη υπάρχοντες. Εν αντίθεση με τους ανατομικούς δερμάτινους πάτους δεν παρέχουν κάποια ειδική υποστήριξη στο πέλμα

· Δερμάτινοι ανατομικοί πάτοι παπουτσιών. Η διαφορά με τους προηγούμενους έγκειται στο υπόστρωμα τους. Έχουν ανατομικό σχήμα που μιμείται την μορφολογία του πέλματος μας  και υποστηρίζουν 2  έως 3 ευαίσθητα τμήματα του. Αρχικά την πτέρνα, εν συνεχεία την καμάρα και τελικά τα μετατάρσια οστά.

Οι ανατομικοί πάτοι μπορούν να διακριθούν σε :

1. Σε αυτούς που το υπόστρωμα στήριξης είναι από συνθετικό, ημιάκαμπτο υλικό, ικανό να διατηρεί την φόρμα του στην διάρκεια του βαδίσματος. Τους χρησιμοποιούμε κυρίως όταν έχουμε διαμήκη ή εγκάρσια πλατυποδία. Για να παρέχουν ανακούφιση, έχουν 2 μαλακά τμήματα, από υλικό latex, στην περιοχή της πτέρνας και του μεταταρσίου.

2. Και σε όσους, το υποστηρικτικό latex υπόστρωμα, το οποίο είναι ικανό να επανέρχεται στην αρχική του θέση, καλύπτει τα ¾ του πάτου. Με πιο απαλή αίσθηση σε σχέση με τους άνωθεν. Παρέχει την μέγιστη απορρόφηση των κραδασμών και ταυτόχρονα την απαραίτητη άνεση στα κουρασμένα πόδια. Συνίσταται για όλους τους τύπους ποδιών και για ήπιες περιπτώσεις διαβητικών.

·  Πάτοι πτέρνας και για άκανθα. Τοποθετούνται στο πίσω μέρος των υποδημάτων και αναλαμβάνουν να αποσβέσουν την πίεση που δημιουργείται στην  πτέρνα μας, ειδικά κατά την διάρκεια του περπατήματος ή όταν στεκόμαστε όρθιοι για πολύ ώρα.
Την ίδια χρήση έχουν και οι πάτοι πτέρνας για τον άκανθα με την μόνη διαφορά ότι παρέχεται η δυνατότατα να αποσπαστεί το στρογγυλό, κεντρικό τμήμα τους. Γιατί είναι σημαντικό κάτι τέτοιο; Αυτό γίνεται γιατί, σε περιοχή χρονίζουσας φλεγμονής σχηματίζεται ουλώδης ιστός στον οποίο τελικά εναποτίθενται άλατα. Οι ασβεστώσεις αυτές σταδιακά οστεοποιούνται πλήρως και ο πάσχων έχει έντονο τοπικό πόνο, στο κέντρο της φτέρνας.

Πατοι Σιλικόνης (Gel)

πάτοι παπουτσιών σιλικόνης

 

 

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές είδος πάτων, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια το υλικό κατασκευής τους είναι θερμοπλαστικά ελαστομερή που χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία ποικιλία προϊόντων και σε πάτους. Επίσης όπως και οι δερμάτινοι έχουν ένα μεγάλο προϊόντων, από μίσους μέχρι και ολόκληρους πάτους.

Οι ολόκληροι πάτοι σιλικόνης μπορούν να χωριστούν κυρίως σε 2 κατηγορίες :

1. Αυτούς που κατασκευάζονται από ένα είδους θερμοπλαστικό ελαστομερές. Συνήθως είναι επίπεδοι με μικρές διακυμάνσεις για να ταιριάζουν στην ανατομία του ποδιού. Απορροφούν τους κραδασμούς, ώστε ο χρήστης να μην νιώθει πόνους στο πέλμα του. Το πλεονέκτημα τους έναντι των δεύτερων είναι ότι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο εσωτερικό των υποδημάτων και  να μην μας στενεύουν.

2. Οι πάτοι σιλικόνης που κατασκευάζονται από δυο είδη υλικού με διαφορετικές σκληρότητες. Το μεγαλύτερο μέρος είναι πιο μαλακό για την απορρόφηση των κραδασμών, ειδικά σε συνθήκες πολύωρης ορθοστασίας και περπατήματος, όπως γίνεται και με την πρώτη κατηγορία. Η διαφορά έγκειται στα πιο σκληρά τμήμα τα οποία παρέχουν υποστήριξη στην καμάρα και την πτέρνα. Επίσης, διακρίνονται από το σχήμα τους όπου στο πίσω μέρος είναι ελαφρώς υπερυψωμένοι στα πλαγιά τμήματα.

Οι μισοί πάτοι σιλικόνης έχουν πιο εξειδικευμένη χρήση.

1. Υποπτέρνια. Αποσβένουν τους κραδασμούς της πτέρνας για μεγαλύτερη άνεση. Επίσης μια υποομάδα είναι τα υποπτερνία, για τον άκανθα. Αυτούς τους μισούς πάτους μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε από το χαρακτηριστικό κενό στο κέντρο την πτέρνας με σκοπό να μην καταπονείται η ευαίσθητη περιοχή.

2. Επίσης μικρότερου μεγέθους πάτοι σιλικόνης για την υποβοήθηση της καμάρας

3. Τελικά υπάρχει η κατηγορία πάτων gel για όσους αντιμετωπίζουν μεταταρσαλγία, δηλαδή πόνο στα μετατάρσια οστά.

 

Μαλλινοι Πάτοι

μάλλινοι πάτοι παπουσιών

 

Αυτό το είδος είναι εποχιακό και η χρήση τους μπορεί να ποικίλει από 3 έως 6 και πλέον τον χρόνο. Ο λόγος έγκειται στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής όπου ζούμε, αν δηλαδή το κρύο διαρκεί μεγαλύτερο διάστημα τον χειμώνα και πόσο έντονο είναι. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να κάνουν επιτακτική την χρήση μάλλινων πάτων όπως είναι το κυκλοφορικό σύστημα το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κρυώνουν τα κάτω άκρα του σώματος. Μια άλλη πάθηση που ίσως σχετίζονται με παγωμένα πόδια είναι η διαταραχή το θυρεοειδή. Ανεξάρτητα από αυτές τις αιτίες, πολύ προτιμούν να έχουν την ζέστη αίσθηση που δημιουργεί η χρήση τους. Η ανατομία αυτών των πάτων συνίσταται σε 2 είδη ανάλογα με των αριθμό των στρώσεων τους.

·   Μάλλινο τμήμα / Λεπτό έλασμα αλουμινίου
·  Μάλλινο τμήμα / Λεπτό έλασμα αλουμινίου / Λεπτό στρώμα καουτσούκ

Χρήσιμες Συμβουλές

Η σωστή επιλογή πάτων παπουτσιών σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας προσφέρουν και αν αυτά ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Για λόγους υγιεινής και δυσοσμίας είναι κάλο οι δερμάτινοι πάτοι και οι μάλλινοι να αντικαθιστούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επειδή συσσωρεύουν ιδρώτα. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε την χρήση ενός αποσμητικού που να παρέχει αντιβακτηριδιακή προστασία και ευχάριστη μυρωδιά.

Επίσης θα πρέπει να μην αμελούμε τον έλεγχο των ανατομικών πάτων, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου φθείρονται ή παραμορφώνονται ανάλογα με την χρήση. Σε αυτήν την περίπτωση είναι επιτακτική η αντικατάσταση τους.

Μετά από αυτήν, την μικρή περιήγηση, στα είδη που χωρίζονται οι πάτοι παπουτσιών πιστεύουμε ότι γίνεται αντιληπτός ο ρόλος που διαδραματίζουν στην ευεξία των ποδιών μας. Δεν ισχύει η φράση « Δεν βαριέσαι, ένα ζευγάρι πάτων για παπούτσια είναι». Είναι μια σημαντική επιλογή που αφορά την υγεία των ποδιών μας γι’ αυτό πρέπει να την κάνουμε σοφά.

Ως Doyen δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, την διαμορφώνουμε εκ των προτέρων .

Leave a comment

The Doyens Club