Καλαπόδι - Ο Καλύτερος Φίλος του Παπουτσιού - The Doyens Club

Το καλαπόδι είναι κλασικό αλλά παραμένει διαχρονικό και σημαντικό αξεσουάρ για τα παπούτσια μας, ειδικά για τα δερμάτινα. Τα υποδήματα μας χρειάζονται άλλωστε και αυτά τη δική τους φροντίδα όταν τα βγάζουμε ώστε να είναι πάντα σε κατάλληλη φόρμα. Είτε είναι παπούτσια που φορούμε συχνά είτε σε ειδικές εμφανίσεις, το καλαπόδι αποδεικνύει την κλασική αξία του στην άψογη συντήρησή τους, για να συνοδεύουν πάντα τα βήματά μας με άνεση και σιγουριά.

 Γιατί πάντα χρειάζονται τα καλαπόδια;

Πιθανότατα να σας έχει τύχει να χάσετε το χαμόγελό σας όταν αντικρίσατε την κατάσταση ενός αγαπημένου ζευγαριού παπουτσιών βγάζοντας τα από το κουτί που τα είχατε –κατά τα άλλα- φυλαγμένα: Παραμορφωμένα, με άσχημη μυρωδιά, αλλά και άβολα σαν να μην ήταν ποτέ στο νούμερό σας. Αυτό συμβαίνει σχεδόν για όλα τα παπούτσια. Αλλά αυτά που υποφέρουν περισσότερο είναι, γενικά, τα κομψά παπούτσια, ιδίως από δέρμα, συχνά πολύτιμα και ακριβά. Ο λόγος; Απλός: Επειδή είναι παπούτσια που φορούμε σε ειδικές εκδηλώσεις, όπως σε γάμους και επίσημα δείπνα, και στη συνέχεια παραμένουν κλεισμένα στο ντουλάπι για εβδομάδες ή και μήνες. Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιόδους φύλαξης; Λοιπόν, εκεί τα παπούτσια είναι σίγουρα προστατευμένα από τη βροχή, τη σκόνη και άλλες κακουχίες. Δεν είναι όμως και απρόσβλητα από τον νόμο της βαρύτητας. Ήτοι, με τον καιρό το πάνω μέρος αρχίζει να χαμηλώνει, δημιουργώντας πτυχές στις πλευρές και τελικά το παπούτσι να εγκαταλείπει το αρχικό του σχήμα. Τουτέστιν, να γίνεται άβολο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Συχνά, λόγω της επίδρασης της κόλλας, των αλλαγών θερμοκρασίας ή και πάλι της τάσης να «κάθεται» το πάνω μέρος, η σόλα παραμορφώνεται και κάμπτεται. Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς των δερμάτινων παπουτσιών, είναι δυνατόν να βρεθείτε, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, στη δυσάρεστη θέση να πετάξετε παπούτσια ακριβά παρόλο που τα έχετε φορέσει ακόμη και μία φορά.  
 
Πέρα όμως από τα παπούτσια που προορίζονται για πιο σπάνιες εμφανίσεις, οι αλλοιώσεις μπορούν να συμβούν και στα πιο καθημερινά υποδήματα. Και αν σας φαίνεται λογικό καθώς η συχνή χρήση αυξάνει τη φθορά, ίσως να μην είχατε υπολογίσει την υγρασία. Η οποία πάντα καραδοκεί αφού τα πόδια μας ιδρώνουν κατά τη διάρκεια της χρήσης των παπουτσιών. Ειδικά όταν φοράμε τα υποδήματα πολλές ώρες, η υγρασία διαπερνά τη φόδρα και μεταφέρεται από το εσωτερικό, στο εξωτερικό τμήμα των παπουτσιών με αποτέλεσμα φθορές που μειώνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους. Διόλου ευχάριστη σίγουρα η αίσθηση ενός άβολου και φθαρμένου παπουτσιού. Ούτε όμως και εκείνη της αγοράς ενός νέου ζευγαριού υποδημάτων, ειδικά εάν δεν το περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός σας.  
 
Μην ανησυχείτε όμως. Αν μέχρι στιγμής αγνοούσατε τα καλαπόδια, τώρα πλέον ξέρετε ότι δεν θα ξανασυμβεί σε άλλα παπούτσια. Αγοράστε άφοβα καινούργια υποδήματα, ακόμη και υψηλής αξίας, χωρίς πλέον τον φόβο της αλλοίωσης. Το ξύλινο καλαπόδι έχει άλλωστε δημιουργηθεί ακριβώς για τον λόγο αυτό. Προστατεύει τα παπούτσια σας χαρίζοντας διάρκεια για εσαεί εξόδους. Όπως έχει άλλωστε διαπιστωθεί, το ξύλινο καλαπόδι αυξάνει μέχρι και σε ποσοστό 86% τον χρόνο καλής χρήσης των αγαπημένων σας υποδημάτων.
 
 

Διάλεξε το κατάλληλο καλαπόδι

καλαπόδι 

Το καλαπόδι έχει διαφορετικούς τύπους ανάλογα με τη χρήση και το είδος του παπουτσιού. Ένα καλαπόδι μπορεί να αναπαράγει ολόκληρο το σχήμα του ανθρώπινου ποδιού ή μπορεί να είναι πιο απλό. Το βασικό όμως είναι πάντα ένα: πρόκειται για ένα εξάρτημα με μπροστινό και πίσω μέρος τα οποία συνδέονται με συσκευή ελατηρίου η οποία ωθεί απλώς τα δύο άκρα προς τα έξω. Αυτό σημαίνει ότι όταν το καλαπόδι μπει στο παπούτσι, θα το κρατήσει υπό ένταση, χωρίς να το πιέζει πάρα πολύ: όπως ακριβώς συμβαίνει και με το πόδι μας όταν βρίσκεται μέσα σ’ αυτό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η αλλοίωση στο πάνω μέρος και κατά συνέπεια αποτρέπει το πέλμα από το να στρίψει. Και όχι μόνο. Ειδικά το ξύλινο καλαπόδι έχει άλλο ένα πλεονέκτημα: λόγω ακριβώς του υλικού κατασκευής του, τείνει να προσελκύει την υγρασία που υπάρχει μέσα στο παπούτσι. Έτσι, το διατηρεί στεγνό, εξαλείφοντας τις κακές μυρωδιές. 
 
Ειδικότερα, εάν φοράτε τα αγαπημένα σας παπούτσια συχνά, προτιμήστε ξύλινο καλαπόδι από κέδρο: το υλικό αυτό έχει τη δυνατότητα να απορροφά την υγρασία ταχύτερα από εκείνα που έχουν υποστεί επεξεργασία βερνικιού τα οποία δεν έχουν πόρους.

Εάν πάλι έχετε υποδήματα που φοράτε σε ειδικές περιστάσεις το απλό ξύλινο ή πλαστικό καλαπόδι μπορεί κάλλιστα να τα διατηρήσει σε άψογη κατάσταση ώστε όταν τα βγάλετε από το κουτί φύλαξης να μη βρεθείτε προ… εκπλήξεων. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι το καλαπόδι πρέπει να εφαρμόζεται στο παπούτσι αμέσως μετά τη χρήση του, ώστε να απορροφήσει την υγρασία το συντομότερο δυνατόν.
 
Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχετε επιλέξει το σωστό μέγεθος για το καλαπόδι σας. Πώς θα ξέρετε ποιο είναι αυτό; Απλώς προσέξετε ώστε το καλαπόδι να μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος στο εσωτερικό του υποδήματος, χωρίς όμως να ασκεί υπερβολική πίεση που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστη αλλοίωση στη φτέρνα του. Για παράδειγμα, για ένα ζευγάρι νούμερο 43 επιλέγουμε καλαπόδι υποδημάτων Saphir με το ίδιο νούμερο (#43) είτε Doyen’s νούμερο 43-44.
 
Σε κάθε περίπτωση, το έμπειρο προσωπικό του Doyen’s Club είναι στη διάθεσή σας για να σας συμβουλέψει να κάνετε τη σωστή επιλογή.  

Θέλετε βοήθεια στη χρήση του ξύλινου καλαποδιού; Δείτε τον Οδηγό Συντήρησης – Ξύλινα Καλαπόδια

The Doyens Club