Blog

Οι Ανατομικοί Πάτοι Παπουτσιών – Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρεις Πριν τους Αγοράσεις

Πεζοπορία, κυνήγι, τρέξιμο ή ορειβασία; Οι πόνοι στα πόδια, οι φουσκάλες ή η δυσφορία εμποδίζουν την απόλαυση των δραστηριοτήτων σας;  Εάν ναι, ίσως θελήσετε να απολαύσετε την επιπλέον άνεση και υποστήριξη που προσφέρουν οι ανατομικοί πάτοι.

Οι εργοστασιακοί πάτοι παπουτσιών δεν προσφέρουν πάντα αυτό το οποίο έχετε ανάγκη. Οι ανατομικοί πάτοι παπουτσιών μπορούν να ανακουφίσουν από τους πόνους, να παρέχουν την υποστήριξη και την άνεση στα πόδια σας.

Ορθοπεδικοί  πάτοι  παπουτσιών

Ένα πρώτο είδος είναι, οι ορθοπεδικοί πάτοι παπουτσιών. Διαθέτουν ένα σκληρότερο τμήμα για δομική στήριξη και σταθερότητα του πέλματος. Η άνεση προέρχεται από την αυξημένη σταθερότητα και όχι από την άμεση απορρόφηση των κραδασμών. Αυτό διαφέρει από τους μαλακούς και άνετους πάτους που μπορεί να βρείτε!

Τα υποστηρικτικά πέλματα είναι τα καλύτερα για τις ακόλουθες συνθήκες:
• Δομική ασυμφωνία, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί όχι μόνο ως πόνος στα πόδια, αλλά και δυσφορία στους αστραγάλους, τα γόνατα, το ισχίο, την πλάτη ή τον αυχένα.
• Αποκατάσταση: Οι αθλίατροι συνιστούν τακτικά τη χρήση ορθοπεδικών πάτων παπουτσιών ως μέρος του πρωτοκόλλου θεραπείας για την οδυνηρή κατάσταση που προκύπτει από την αλλαγή σύστασης της περιτονίας.
• Σωστή θέση: Οι ορθοπεδικοί πάτοι παπουτσιών μετριάζουν την τάση που έχουν  τα πόδια είτε να γλιστρούν στο εσωτερικό του παπουτσιού, είτε να συμπιέζονται στο μπροστινό τμήμα όταν περπατάτε ή τρέχετε.

Αν και δεν είναι προσαρμοσμένοι 100% στις ανάγκες των ποδιών μας, οι ορθοπεδικοί πάτοι διατίθενται σε διαφορετικά μοντέλα και προφίλ που ταιριάζουν στα περισσότερα σχήματα ποδιών ή τύπους υποδημάτων.

ανατομικοί πάτοι παπουτσιών

Ανατομικοί πάτοι παπουτσιών

Οι ανατομικοί πάτοι διατίθενται σε διαφορετικά ύψη, πράγμα που σημαίνει ότι καταλαμβάνουν διαφορετικές ποσότητες χώρου μέσα στα υποδήματα σας. Για τα περισσότερα πέλματα, υπάρχει επίσης συσχέτιση μεταξύ όγκου και σχήματος “καμάρας” που έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει στα υποδήματα σας.

Ανατομικοί πάτοι μεσαίου όγκου που ταιριάζουν καλύτερα σε παπούτσια μεγάλου όγκου, όπως μπότες πεζοπορίας, μπότες σκι ή παπούτσια για τρέξιμο. Λειτουργούν συνήθως με υποστήριξη της διαμήκης καμάρας του ποδιού.
Χαμηλού όγκου ανατομικοί πάτοι παπουτσιών ταιριάζουν καλύτερα σε υποδήματα μικρότερου όγκου, όπως casual και επίσημα παπούτσια και μερικά αθλητικά.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την διαμήκη καμάρα βρίσκουν συχνά μια σόλα μεσαίου όγκου, να λειτουργεί καλύτερα στην περίπτωση τους.
(Σημείωση: Το πάχος των καλτσών σας, θα έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην εφαρμογή των υποδημάτων.)

Συμβουλές για την τοποθέτηση στα παπούτσια

Πρώτα, σταθείτε επάνω στον ανατομικό πάτο (χωρίς να τον τοποθετήσετε στα παπούτσια σας). Σηκώστε το άλλο πόδι σας ώστε να ισορροπήσετε στο πόδι που βρίσκεται στον ανατομικό πάτο. Ελέγξτε πόσο σταθερά αισθάνεστε, πόση πίεση και εάν ο ιστός της φτέρνας σας είναι κοίλος και υποστηρίζεται ομοιόμορφα από τον πάτο παπουτσιών.

Στη συνέχεια, δοκιμάστε τον ανατομικό πάτο στο παπούτσι σας (μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε πρώτα τον εργοστασιακό) Τώρα αξιολογείτε την εφαρμογή, καθώς και την αίσθηση και την υποστήριξη. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε σταθεροί στο παπούτσι και ότι ο ανατομικός πάτος ασκεί την σωστή ένταση: όχι πολύ μικρή ή υπερβολική.

 

ανατομικοί πάτοι παπουτσιών

Σημείωση για τους ανατομικούς πάτους

Οι ανατομικοί πάτοι μετά την αγορά διαρκούν γενικά περίπου 12 μήνες για καθημερινή ή κανονική χρήση. Αυτό μπορεί να επεκταθεί σε αρκετά χρόνια εάν έχετε ένα ζευγάρι σε υποδήματα που χρησιμοποιείτε μόνο περιστασιακή ή τα έχετε για εποχική χρήση.

Συμβουλές φροντίδας:

  • Αν έχετε ιδρωμένα ή βρεγμένα πόδια: Αφαιρείτε τακτικά τους πάτους για να στεγνώσει η υγρασία που παγιδεύεται μεταξύ της σόλας και του παπουτσιού.
  • Εάν χρειαστεί να πλυθούν οι ανατομικοί πάτοι, αυτό πρέπει να γίνει με το χέρι, με ένα ήπιο απορρυπαντικό και να τους στεγνώστε στον αέρα πριν την επανατοποθέτηση.
  • Επιθεωρήστε τα: Αφαιρέστε και ελέγχετε περιοδικά τους πάτους για σημάδια φθοράς και αντικαταστήστε όπως απαιτείται.