Blog

Τα Κορδόνια Παπουτσιών στο Παρελθόν & στο Παρόν

Τα κορδόνια είναι συχνά οι ασήμαντοι ήρωες του κόσμου των παπουτσιών και θεωρούνται δεδομένα όταν εκτελούν σε καθημερινή βάση μια τόσο περίπλοκη εργασία, ενώ δεν παίρνουν την ανάλογη προσοχή. Η ιστορία των κορδονιών συμβαδίζει με την ιστορική προέλευση του ταπεινού παπουτσιού. Τα αρχαιολογικά αρχεία μας έχουν δείξει με ποιους τρόπους στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν τα παπούτσια στην καθημερινή ζωή και τους τρόπους με τους οποίους στερεώθηκαν στα πόδια των ανθρώπων.

Κορδόνια παπουτσιών – Η χρησιμότητα τους

Ίσως ακούγεται παράξενο ότι τα κορδόνια των παπουτσιών είναι σημαντικά για τη ζωή μας, αλλά έχουν γίνει πραγματικά ζωτικής σημασίας για την καθημερινή μας ύπαρξη. Όμως ας σκεφτούμε: Αποτελεί  ορόσημο στη ζωή ενός παιδιού όταν μαθαίνει πώς να δένει μόνο του τα δικά του κορδόνια. Πριν οι αθλητές βγουν στο γήπεδο πρέπει να ασφαλίσουν τα κορδόνια τους. Πριν ο καθένας από εμάς ξεκινήσει να εργάζεται ή να σχολείο ή να παίξει, ασφαλίζουμε όλοι τα κορδόνια μας αν φοράμε παπούτσι με κορδόνια. Όχι μόνο εξασφαλίζουν την κατάλληλη εφαρμογή του παπουτσιού σας, αλλά μπορούν επίσης να αποτρέψουν έναν τραυματισμό εάν έχουν δεθεί σωστά.

Θα μπορούσε σχεδόν να ειπωθεί ότι τα κορδόνια έχουν συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του κόσμου. Μέχρι τα αρχαία χρόνια, η ανθρώπινη φυλή ταξίδευε κυρίως με τα πόδια, είτε σε μικρές ομάδες είτε ως εξερευνητές είτε ως έμποροι ή σε μεγάλες ομάδες όπως στρατοί. Η προστασία του ποδιού έγινε πολύ σημαντική έτσι  πολύ γρήγορα  ξεκίνησε η εφεύρεση και η καινοτομία στον τομέα των  παπουτσιών. Αυτή η ανάγκη για παπούτσια έφερε την ανάγκη για κορδόνια. Για κάποιον που ήθελε να ταξιδεύει με τα πόδια με άνεση ασφάλεια και γρήγορα, τα παπούτσια που φορούσε και τα κορδόνια παρείχαν αυτήν τη λειτουργία. Επομένως, καθώς τα κορδόνια εξελίχθηκαν και βελτίωσαν τα υποδήματα, η ανθρωπότητα μπόρεσε να εξερευνήσει τον κόσμο, να προωθήσει το εμπόριο και να επεκτείνει τους πολιτισμούς.

Ιστορία των κορδονιών

Δεν θα μπορούσες να σκεφτείς τα παπούτσια χωρίς τα κορδόνια. Το ένα είχε γίνει αναπόσπαστο  κομμάτι του άλλου. Το παλαιότερο παπούτσι που ανακαλύφθηκε ποτέ είναι ένα δερμάτινο παπούτσι που χρονολογείται  χιλιάδες χρόνια πριν.

Απλά κομμάτια δέρματος δέθηκαν στο πόδι και στον αστράγαλο με κορδόνια το 2000 π.Χ κατά τους αρχαίους μεσοποτάμιους χρόνους. Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν σανδάλια με κορδόνι. Ρωμαίοι στρατιώτες διαδίδουν τη χρήση παπουτσιών στη Δυτική Ευρώπη. Αυτή η φωτογραφία δείχνει μια μοντέρνα αναπαραγωγή του ρωμαϊκού στρατιώτη με δαντελωτό παπούτσι:
Στο μουσείο του Λονδίνου υπάρχουν επίσης πολλά ιστορικά έγγραφα που μας δείχνουν τις πρώτες καινοτομίες που έφεραν παπούτσια και κορδόνια στους ανθρώπους. Προχωρώντας στον δωδέκατο αιώνα τώρα, η σχέση παπουτσιών και κορδονιών αρχίζει να φαίνεται πιο οικεία. Σε παραδείγματα μεσαιωνικών υποδημάτων βλέπουμε κορδόνια να περνούν από άγκιστρα ή οπές που τοποθετούνται είτε στο μπροστινό μέρος είτε στο πλάι του παπουτσιού.

Υλικά των κορδονιών κατά το παρελθόν

Τα παραδοσιακά κορδόνια ήταν κατασκευασμένα από δέρμα, βαμβάκι, γιούτα, κάνναβη ή άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σχοινιού.

Τα μοντέρνα κορδόνια ενσωματώνουν συχνά διάφορες συνθετικές ίνες, οι οποίες είναι γενικά πιο ολισθηρές  από αυτές που κατασκευάζονται από παραδοσιακές ίνες. Από την άλλη πλευρά, τα λεία συνθετικά κορδόνια έχουν γενικά λιγότερο τραχιά εμφάνιση, έχουν λιγότερη φθορά από την τριβή και είναι λιγότερο ευαίσθητα στην υγρασία.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας τους, τα κορδόνια αποτελούνται από φυσικά υλικά (π.χ. βαμβάκι, λινάρι, κάνναβη, γιούτα, λινό, σιζάλ), τα οποία απλώς στρίβονταν ή πλέκονταν μαζί σε διάφορα  μήκη. Η εξέλιξη ήταν αργή έως ότου η βιομηχανική επανάσταση πυροδότησε τις πρώτες σημαντικές εξελίξεις στα υλικά και στις κατασκευές.

Όταν οι συνθετικές ίνες όπως το νάιλον αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930, υιοθετήθηκαν αρκετά γρήγορα στην κατασκευή κορδονιών. Αυτές οι απαλές νέες ίνες είχαν πολλά πλεονεκτήματα:

~Πιο εύκολα εφαρμόσιμο σε έτοιμα κορδόνια.

~Τα  κορδόνια φαινόταν πιο ομαλά, περνούσαν ομαλά στις οπές.

~Πιο σταθερό πάχος και ποιότητας ινών.

~Λιγότερη φθορά λόγω τριβής.

~Εύκολο πέρασμα από τις οπές του παπουτσιού

~Ανθεκτικό σε υγρασία.

Τα συνθετικά κορδόνια φαίνονταν υπέροχα και κράτησαν περισσότερο – αλλά επίσης χαλάρωναν και πιο εύκολα.

Τα υλικά τους σήμερα

Τα περισσότερα κορδόνια παπουτσιών σήμερα κατασκευάζονται από τα ακόλουθα υλικά, είτε μεμονωμένα, είτε αναμεμιγμένα με νήματα διαφορετικών υλικών:

ΠΟΛΥΕΣΤΕΡ: Συνθετική ίνα με ακριβώς τη σωστή λαβή για να συγκρατεί καλά έναν κόμπο. Χρησιμοποιείται για τα περισσότερα σημερινά κορδόνια.
NYLON: Συνθετικές ίνες με ολισθηρή επιφάνεια που αντιστέκεται στη φθορά. Συχνά χρησιμοποιείται για κορδόνια paracord ή skater (και τα δύο χρειάζονται ασφαλή κόμπο).
KEVLAR: Συνθετικές ίνες με υψηλή αντοχή σε εφελκυσμό. Συχνά χρησιμοποιείται για εκείνους που είναι λάτρεις της μπότας.
NOMEX: Συνθετικές ίνες με υψηλή θερμοκρασία και χημική αντοχή και ανθεκτικές στις φλόγες. Συχνά εφαρμόζεται σε μπότες ασφαλείας και χρησιμοποιείται από τους πυροσβέστες.
ΕΛΑΣΤΙΚΟ: Συνθετικό ή φυσικό ελαστικό υλικό.  Τα ελαστικά κορδόνια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για αθλητικά υποδήματα, παπούτσια για ηλικιωμένους και παπούτσια για παιδιά.
ΒΑΜΒΑΚΙ: Φυσικές ίνες με απαλή αίσθηση. Συχνά χρησιμοποιείται για κορδόνια παπουτσιών πολυτελείας.
ΔΕΡΜΑ: Δέρμα ζώων κομμένα σε λωρίδες. Χρησιμοποιείται κυρίως για παπούτσια σκαφών και μοκασίνια.

Το κατάλληλο μήκος ενός κορδονιού, το οποίο ταιριάζει σε ένα παπούτσι, ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του κορδονιού που χρησιμοποιείται.

Επιλογή μήκους των κορδονιών

Πόσο όμως είναι το κατάλληλο μήκος που πρέπει να έχουν τα κορδόνια στα παπούτσια που φοράμε; Δείτε τον παρακάτω πίνακα με το βέλτιστο μήκος για κάθε περίπτωση.

Τι ξέρετε για τις aiglets;

Προήρθε από την παλιά γαλλική λέξη   aiguillette και είναι το όνομα που δίνεται στην πλαστική η μεταλλική άκρη του κορδονιού.  Παρά την απλότητα τους εκτελούν διαφορές λειτουργίες όπως:

~Σταματούν τα άκρα των κορδονιών να ξετυλίγονται.
~Διευκολύνουν το κράτημα των άκρων των κορδονιών κατά το δέσιμο.
~Διευκολύνουν το νήμα των κορδονιών περνά εύκολα μέσα από τις οπές.
~Μπορούν επίσης να παρέχουν ένα πολύχρωμο ή διακοσμητικό φινίρισμα στα κορδόνια.

Αναβαθμίστε τα παπούτσια σας, παίξτε, πειραματιστείτε…

Εκτός από την σημαντική χρηστική λειτουργία τους, τα κορδόνια των παπουτσιών χρησιμοποιούνται ως δήλωση μόδας. Οι επιλογές άπειρες και οι συνδυασμοί αφήνονται στην φαντασία και στο προσωπικό σας στυλ.

Όπως και αν είναι -δερμάτινα, βαμβακερά,  νάιλον, σε έντονα  ή  παλ  χρώματα με σχέδια,  ή μονόχρωμα, πολύχρωμα ακόμα και φωσφορίζοντα, σε κάθε παπούτσι για κάθε περίσταση, led για παιδιά, πλακέ, στριφτά, ελαστικά ή όχι, με δέσιμο ή χωρίς- το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κορδόνια των παπουτσιών σου φτιάχνουν την διάθεση, ομορφαίνουν και αλλάζουν την όψη  του παπουτσιού. Ενώ παράλληλα μπορούν να πουν δεκάδες πράγματα για χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας χωρίς καν να μιλήσετε!